sobota, 4 sierpnia 2012

Badania nad właściowściami aloesu








NAUKOWE BADANIA , KTÓRE ZOSTAŁY PRZEPROWADZONE W XX WIEKU NA ALOESIE





  •  W 1941 roku – potwierdzono, że składniki, miąższu z aloesu, które łagodzą zarówno oparzenia, jak i wszelkiego rodzaju podrażnienia skórne, nie są unicestwiane pod wpływem wysokiej temperatury.
  • W 1950 roku – przeprowadzono testy, które sprawdzały niszczące działanie niektórych składników miąższu z aloesu na prątki gruźlicy. Ich wyniki były na tyle zadowalające, że zachęciły naukowców do dalszej intensyfikacji badań nad antybakteryjnymi właściwościami aloesu. Działa on wspomagająco na zwalczanie infekcji jamy ustnej i paradentozy (testy przeprowadzono na 150 ochotnikach).
  • W 1985 roku Dr Jeffrey Bland z Linus Pauling Institute dowiódł, że spożywanie miąższu aloesowego usprawnia procesy trawienne, koi skutki niestrawności, normalizuje perystaltykę jelit, przeciwdziała infekcjom grzybiczym, kontroluje szczepy bakterii trawiennych, łagodzi zapalenia, nadkwaśność, a co najważniejsze nie wywołuje żadnych efektów ubocznych.
  • Rok 1986 – naukowcy z Królewskiego Uniwersytetu Arabii Saudyjskiej udowodnili, że miąższ Aloe Vera wspomaga obniżanie cukru we krwi u osób chorujących, którzy chorują na cukrzycę.