Jedną z najistotniejszych właściwości błonnika zawartego w Forever Lean jest jego zdolność do eliminacji z organizmu ciężkich metali i toksyn, w tym substancji, które mają udowodnione naukowo działanie rakotwórcze. I kolejna kwestia: odchudzanie. Błonnik daje uczucie sytości i ogranicza wchłanianie tłuszczów. Nie mniej jednak nie wszystkie zawierające go warzywa i owoce są niskokaloryczne. Odchudzanie wspomagają: cykoria, brokuły, kabaczki, ogórki, kalarepa, kalafior, szpinak, a w przypadku owoców
arbuzy, grejpfruty, truskawki. Zródłem błonnika są oprócz warzyw i owoców produkty zbożowe z pełnego przemiału takie jak, np. płatki, otręby, kasze, musli, niełuskany ryż, pieczywo pełnoziarniste oraz razowe. Błonnik wspomaga również stabilizację poziomu glukozy we krwi, ponieważ korzystnie wpływa na wydzielanie insuliny po jedzeniu. Z tego powodu warzywa i owoce, oczywiście o odpowiednio niskim indeksie glikemicznym, są sprzymierzeńcem chorych na cukrzycę, zarówno typu 1, jak i 2